MENÜ

Nagykanizsai Sörgyár / A sörgyár története

 

 

 

A Nagykanizsai Sörgyárat 1892-ben alapították kanizsai üzletemberek, Gelsei Guttmann Vilmos indítványára, Kanizsa Serfőzde Részvénytársaság néven. A gyárhoz malátagyárat is építettek, a vállalat induló tőkéje 500 ezer forint volt. Az első néhány évben cseh és morva munkások dolgoztak a gyárban, akik betanították a helyi munkaerőt. A sörfőzde 1895. február 5-én kezdte meg tényleges működését.

Néhány év elteltével a vállalatnak – a magyarországiak mellett – már kocsmái voltak Fiuméban, Triesztben, Splitben, és Pólában is. Nevét a gyár 1907-ben Nagykanizsai Malátagyár és Serfőzde Részvény-Társaságra, majd 1911-ben Király Sörfőzde Részvénytársaságra változtatta. A trianoni békeszerződés miatt korábbi piacainak nagy részét elveszítette, ezért áthidaló megoldásként sertéshizlaldát és kenyérgyárat létesített.

1928-ban a Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvény Serfőzde Rt. vásárolta meg, majd 1933-ban leállíttatta a sör- és malátagyártást nagykanizsai gyárában. 1941-ben azonban ismét felújították és üzembe helyezték a gyártóegységeket, és 120 munkással a sörgyártás ismét beindulhatott a városban. 1945. március 31-én a visszavonuló német csapatok felrobbantották a sörgyár kazánházát. Ezek után a gyártelep egy ideig csak sörlerakatként működött. 1949. májusában feloszlatták a részvénytársaságokat. A Kőbányai Sörgyárak Nemzeti Vállalata keretébe sorolták a nagykanizsai gyárat is. Szerény keretek között 1949 végéig folytatódtak a próbálkozások a sörgyártás megújításával, de a felettes szervek akkor végleg elhatározták az üzem teljes leszerelését, mely során még a sörlerakat sem maradhatott a gyár területén.

1954-ben a Magyar Minisztertanács határozatot hozott a sörgyár és malátagyár újjáépítésére. A cég neve Nagykanizsai Sörgyár lett. Még ebben az évben megkezdődtek az építkezést előkészítő munkálatok. 1956. májusában 224 alkalmazottal megkezdődött a próbafőzés, majd június 26-án beindulhatott az értékesítés is. 1957-ben megindult a malátagyártás is a helyreállított üzemben. A gyár dolgozóinak létszáma 1958-ban, a termelés bővítést követően már 426 fő volt.

1959 január elsejével a hazai söripar szerkezetében lényeges változás történt. Az addigi négy önálló vállalatból (Kőbánya-Nagykanizsa-Pécs-Sopron) megalakult a Magyar Országos Söripari Vállalat (MOSV).

1960-ra az intenzív fejlesztéseknek köszönhetően a Nagykanizsai Sörgyár Közép-Európa egyik legkorszerűbb sörgyárává nőtte ki magát. 1963-ban megkezdődött az új, korszerű malátagyár építése. A malátagyár teljes kapacitással 1965 decemberétől termelt.

1970. december 31-ével megszűnt a MOSV, majd 1971. január elsejével megalakult a Söripari Vállalatok Trösztje. A Nagykanizsai Sörgyár így a Tröszt irányítása alá került.

A Sörgyár a fejlesztési és korszerűsítési elképzeléseinek megfelelően 1975-ben üdítőitalok ("Gyöngy", Fonyódi Ásványvíz) gyártását is megkezdte, majd 1981. október 20-án felavatták a sörgyár Siófokon létesült Pepsi-Cola töltőüzemét.

1981. december 31-ével megszűnt a Söripari Vállalatok Trösztje, és öt önálló vállalatot alapítottak, köztük a Nagykanizsai Sörgyárat.

1984. március 16-án a sörgyár licenc szerződést kötött a Holsten-Brauerei AG hamburgi sörgyárral Holsten típusú sörök főzésére Nagykanizsán. A szerződés alapján jelentős és korszerű beruházások történtek annak érdekében, hogy a hamburgi Holsten sörökkel azonos minőségű sörfajták hazai előállítása biztosítva legyen.

1991-től a sörgyár neve Kanizsa Sörgyár Kft., majd '92-től '97-ig Kanizsa Sörgyár Rt.

1992-ben még megünnepelhette fennállásának centenáriumát, sőt '93-ban még sor került egy újabb licenc szerződés megkötésére a szintén német Staatliches Hofbräuhaus in München sörgyárral, ám a Hofbräu München (HB) sörök forgalmazása ezúttal nem eredményezhetett hosszútávú kapcsolatot. 1994-ben a South African Brewery (SAB) holland leányvállalata (Fienierr B.V.) megvásárolta, majd 1997-ben beolvasztatta a másik magyarországi sörgyárába, a Dreher Rt.-be. 1999-ben végleg leállították a termelést a nagykanizsai gyárban.

2003-ban a francia Malterie Soufflet Magyarország Kft. malátagyártó cég vette meg a 13 milliárd forint jegyzett tőkéjű Dreher Sörgyárak Rt. nagykanizsai üzemét. A kb. 30 főt foglalkoztató malátagyártás még 2011. decemberéig működhetett, 2008-ban még felvetődött az esetleges újraindítás lehetősége is, ám a fokozódó válság miatt a tárgyalások sajnos megszakadtak. 2012. január elején bejelentették a malátagyár bezárását is, amely nagy valószínűséggel véglegesen megpecsételte a legendás gyár sorsát...

 

 

 

 

Forrás: "A SERFŐZDÉTŐL A SÖRGYÁRIG..."

A Kanizsa Sörgyár centenáriumi évkönyve

 

 

NAGYKANIZSAI SÖRGYÁR

kanizsaisor.hu • contact: info@kanizsaisor.hu